perjantai 18. heinäkuuta 2014

Hajanaisia ajatuksia viikon varrelta


Luontorunotapahtuman julisteet tulivat tällä viikolla painosta ja kävimme levittämässä niitä ympäri Vaasaa graafisesta ilmeestä vastaavan Hannelen kanssa. Pidän suunnattomasti hänen luomastaan sulkahattupäisestä ihmishahmosta, jonka kasvoille taustakuva on roiskaissut pieniä tahroja. Mietin, millaisia ajatuksia hahmo ja käsky ”Näytä luontosi!” herättävät. Toivon niiden herättävän jopa pientä uhmaa ja kannustavan katkaisemaan omia henkisiä kahleita. Kyllä minäkin uskaltaudun lavalle lausumaan, kyllä minullakin on sanottavaa! Ja se lähimetsä/lapsuuden maisema/eläinlaji - kuinka he saattoivatkin (tai me saatoimmekin) antaa sen kadota!

Uhmasta huolimatta sanat tai kuvat eivät aina tule ulos helpolla. Me järjestäjät olemme haastaneet toisemme kirjoittamaan luontosuhteesta ainakin yhden blogitekstin verran kumpainenkin. Eli siitä teemasta, jota olemme haastaneet myös muut pohtimaan ja esittämään kuvan tai runon muodossa. Pitkitin tehtävään tarttumista sillä verukkeella, että ensin täytyy perehtyä. Lukea ajatuksia itseäni lukeneemmilta, imeä viisauksia vanhoilta eränkävijöiltä ja ekologeilta, ja vilkuilla ehkä jotain tilastojakin luontomme tilasta.

Mutta ei! Se olisi täysin tämän tapahtuman luonteen vastaista. Lopullisia, kiveen hakattavia ajatuksia on loppujen lopuksi hyvin vähän. Keskeneräisyydellekin täytyy antaa välillä tilaa. Ja kuten esimerkiksi biologi ja kirjailija Tiina Raevaara on osuvasti todennut Suomen Luonnon blogissa: luontosuhde on ennen kaikkea tunneside, eikä sitä voi luoda tiedon varaan. Ikävöikää ja rakastakaa, älkää tietäkö, Raevaara kannustaa. 

Seuraavassa tekstissäni ikävöin ja rakastan. Luontoa, tietenkin. Siihen asti, noudattakaa tekin Raevaaran neuvoa. Kirjoittakaa, kuvatkaa, ja lähettäkää tuotoksianne myös meille päin.

Emmi

P.S. Sylillinen kukkasia niille yrittäjille, jotka ovat jo ottaneet tapahtumajulisteen seinälleen: mm. Ekosoppi ja Vaasan Punnitse& Säästä.

P.P.S. Haluaisitko sinä julkaista tässä blogissa pohdintojasi liittyen esimerkiksi luontosuhteeseen, luontorunouteen tai luontokuvaukseen? Arvostaisimme sitä kovasti! Ota yhteyttä: vaasanluontoruno@gmail.com

P.P.P.S. Förlåt oss, att denna text är bara på finska. Vi gör vårt bästa för att hålla evenemanget och den här blogg tvåspråkigt, men översättningar kommer ofta liten senare.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti